Στο ξεκίνημα της νέας διοίκησης στον Ολυμπιακό, στην εποχή Μαρινάκη, το μεταγραφικό «μπαμ» μπορεί να μην ήταν αυτοσκοπός, όμως γίνεται πραγματικότητα με τον 28χρονο Ισπανό σταρ, Αλμπερτ Ριέρα.
Η έλευση του Ριέρα στον Ολυμπιακό συμπληρώνει μια ενδεκάδα αστεριών που σε αυτά τα 22 χρόνια έχουν φορέσει την φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος και έχουν λατρευτεί από τον κόσμο της ομάδας.
Με εξαίρεση τον Ζάχοβιτς, όλοι έχουν προσφέρει πολλά στους «ερυθρόλευκους», έχουν κατακτήσει τίτλους και έχουν κατεβάσει στο δρόμο χιλιάδες οπαδούς των Πειραιωτών.
Μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση στο εξωτερικό όπως βέβαια η καλύτερη όλων, αυτή του Ριβάλντο το καλοκαίρι του 2004 αλλά και του Ζιοβάνι το καλοκαίρι του 1999, του πιο αγαπητού σούπερ σταρ που πέρασε ποτέ από το μεγάλο λιμάνι.
«Λάγιος ο "θεός"...»
Πενήντα χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού, ρεκόρ που δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ, είχαν κατέβει στον Πειραιά για να υποδεχτούν τον Μαγυάρο «μεσσία» που έφερε το καλοκαίρι του 1988 ο Κοσκωτάς στο πρώτο μεγάλο «μπαμ» του Ολυμπιακού.
50.000 Ολυμπιακοί υποδέχτηκαν το μεγάλο Λάγιος Ντέταρι
Το δημαρχείο Πειραιά στολισμένο έτοιμο να υποδεχτεί το Ντέταρι.
Τις δύο σεζόν που έπαιξε με τα χρώματα του Ολυμπιακού ο Ντέταρι κατέκτησε το Κύπελλο το 1990, έπαιξε σε 61 αγώνες πετυχαίνοντας 35 γκολ και έμεινε στην ιστορία για τις απείρου κάλλους ενέργειές του.
Ο Μαγυάρος άσος που «χόρευε» με την μπάλα, ο «Λάγιος ο θεός...» για τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς ήταν την εποχή εκείνη το κορυφαίο 10άρι στην Ευρώπη.
Ο «τσάρος» του Θρύλου
Με τον Ολεγκ Μπλαχίν να έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, που ήταν στη δίνη του σκανδάλου Κοσκωτά, και τον Σαλαριέλη, τον... «βασιλιά των ρουμπινιών» να έχει τη διοίκηση της ομάδας κανείς δεν περίμενε πως θα μπορέσει να έρθει στον Πειραιά ένας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής.
Τόσο όμως η παρουσία του Μπλαχίν όσο κυρίως και το γεγονός ότι οι παίκτες από την Σοβιετική Ενωση έψαχναν την ευκαιρία να βγουν στην Ευρώπη, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τεράστια μεταγραφή του Ολεγκ Προτάσοφ.
Ο Νο 2 στράικερ της Ευρώπης εκείνη την εποχή, πίσω από τον Φαν Μπάστεν, φορούσε το καλοκαίρι του 1990 τα ερυθρόλευκα και ετοιμαζόταν για «απογειώσεις» στο Καραϊσκάκη.
Ο «τσάρος» Προτάσοφ αποτελούσε το δεύτερο μεγάλο μεταγραφικό «μπαμ» για τους «ερυθρόλευκους» την ίδια περίοδο που αποχωρούσε ο Ντέταρι. Ο Προτάσοφ έμεινε για τρία χρόνια στους Πειραιώτες κατακτώντας το Κύπελλο το 1992 έχοντας σε 75 αγώνες 41 γκολ.
Ηταν όμως και αυτός άτυχος γιατί βρέθηκε σε κάκιστη περίοδο από διοικητικής πλευράς στον Ολυμπιακό, με τον πειραϊκό σύλλογο να αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη και για την επιβίωσή του.
Το έτερο «μινγκ»
Το δίδυμο Προτάσοφ-Λιτοφτσένκο στον Ολυμπιακό ήταν για τα δεδομένα της εποχής κάτι το ασύλληπτο, με τα «μινγκ» να δίνουν τη δυνατότητα στην ομάδα να ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδό της και να ελπίζει πως θα μπορέσει να βρει ξανά το δρόμο προς τους τίτλους.
Ο Σοβιετικός μέσος έμεινε το ίδιο ακριβώς διάστημα με τον Προτάσοφ στον Ολυμπιακό, έως το 1993, παίζοντας σε 81 αγώνες και πετυχαίνοντας 9 γκολ.
Ο «χορευτής» από τη Σερβία
Με τον Ολυμπιακό να περνάει στα σίγουρα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη άρχισε και η προσπάθεια για ανασυγκρότηση της ομάδας και της εξόδου από τον «λαβύρινθο» που είχε περιέλθει στα χρόνια Κοσκωτά και Σαλιαρέλη. Το πρώτο μεταγραφικό «μπαμ» του Κόκκαλη άκουγε στο όνομα του Ιλια Ιβιτς.
Ο 23χρονος τότε άσος του Ερυθρού Αστέρα, από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σερβικού ποδοσφαίρου, έρχεται το 1994 στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο και παραμένει για μια 5ετία στον πειραϊκό σύλλογο.
Εχει την τύχη να είναι μέλος της ομάδας που ξεκίνησε την κυριαρχία στον ελληνικό χώρο, αλλά και αυτής που έφτασε στους «8» το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο «Ηλίας» των «ερυθρόλευκων» κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο έχοντας 111 συμμετοχές και 64 γκολ με καλύτερη χρονιά το 1998 όπου και πέτυχε 26 γκολ. Η κόντρα του με τον Μπάγεβιτς τον οδήγησε το καλοκαίρι του 1999 στην αποχώρηση από την ομάδα συνεχίζοντας την καριέρα του στο Καμπιονάτο και στην Τορίνο.
Ο Βραζιλιάνος «μάγος»
Σε μια μεταγραφή ασύλληπτη για τα τότε δεδομένα ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε 4 δισ. δραχμές στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1999 παίρνοντας τον διεθνή Βραζιλιάνο άσο που το προηγούμενο ακριβώς καλοκαίρι ήταν στην αποστολή της «σελεσάο» στο Μουντιάλ της Γαλλίας.
Ο ερχομός του Ζιοβάνι προκάλεσε πάταγο, καθώς ο τότε 28χρονος άσος, στην ηλικία που έρχεται δηλαδή ο Ριέρα, υποσχόταν μεγάλες συγκινήσεις στους «ερυθρόλευκους». Και όντως η προσφορά του «μάγου Ζιο» στον Ολυμπιακό στα έξι χρόνια που φόρεσε την φανέλα της ομάδας ήταν τεράστια.
Είναι τόσες πολλές οι εντυπωσιακές ενέργειες, τα γκολ του, οι ντρίμπλες, που θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να περιγραφεί σωστά η 6ετής παρουσία του στον Ολυμπιακό. Ο Ζιοβάνι κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο, είχε 129 συμμετοχές και 61 γκολ τα 8 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκούς αγώνες.
Ζλάτκο, ο... ξινός
Τα προβλήματα ήταν εμφανή στην προσαρμογή του και μάλιστα αποχωρώντας από την Ελλάδα πήρε και το περιβόητο... καναρίνι του. Επειτα από παρακάλια ο Ζάχοβιτς επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά μέχρι να φύγει... Εχουν μείνει στην ιστορία τα απίστευτα μπινελίκια που ρίχνει στον Μπιγκόν κατά τη διάρκεια αλλαγής του, με τον Μητρόπουλο να τον συγκρατεί από τα χειρότερα.
Το καλοκαίρι του 2000, ένα χρόνο μετά δηλαδή από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, αποχωρούσε από την ομάδα με μεταγραφή για τη Βαλένθια, έχοντας παίξει ελάχιστα στην ομάδα και πετυχαίνοντας εφτά γκολ.
Το «πίτμπουλ» από την Καληδονία
Με το αρχοντικό του στυλ και το «μάτι που γυάλιζε» ο Κριστιάν Καρεμπέ κυριάρχησε στα τρία χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, διαφημίζοντας σε όλο τον κόσμο τον Ολυμπιακό λόγω των τεράστιων διασυνδέσεων που είχε.
Ενας πραγματικός τζέντλεμαν, επαγγελματίας 100%, ο Καρεμπέ ήταν αστέρας και εκτός γηπέδων. Επαιξε μέχρι το 2004 στον Ολυμπιακό και σε αυτήν την τριετία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα έχοντας 68 συμμετοχές και 3 γκολ.
Ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τον Ολυμπιακό δεν ήταν και ο καλύτερος, όμως ο ίδιος δεν κράτησε ποτέ κακία, με τον κόσμο να τον αποθεώνει κάθε φορά που έρχεται στο Καραϊσκάκη. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, Καρεμπέ - Καρεμπέ...».
«Σεισμός» με Ρίμπο
Ο Ριβάλντο ήρθε στον Ολυμπιακό, με τον Κόκκαλη να κάνει το μεγαλύτερο μεταγραφικό «μπαμ» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκαλώντας πάταγο σε όλη την Ευρώπη!
Ο Ρίμπο έχοντας περάσει τον «εφιάλτη» της Μίλαν και μένοντας χωρίς ομάδα ήρθε στα 32 του χρόνια στον Ολυμπιακό και φρόντισε πολύ γρήγορα να αποστομώσει όσους προέτρεξαν να τον χαρακτηρίσουν παλαίμαχο...
Στα τρία χρόνια που έπαιξε στον Ολυμπιακό πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας προσφέροντας μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές στον κόσμο της ομάδας.
Το τέλος του από τον Ολυμπιακό δεν ήταν το καλύτερο, ενώ και η αντίδρασή του (από την πίκρα του) ως παίκτη της ΑΕΚ εξόργισε τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς. Ο Ρίμπο όμως κάθε φορά που αναπολεί τα χρόνια του στην Ελλάδα αναφέρεται μόνο στον Ολυμπιακό.
Το αργεντίνικο «άτι»
Ο Αργεντινός άσος άφησε την Πριμέρα Ντιβισιόν και την Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Ολυμπιακό και δεν το μετάνιωσε. Στα 27 του χρόνια το αργεντίνικο «άτι» ήρθε να ταράξει τα νερά στο μεγάλο λιμάνι και να «καλπάσει» στο Καραϊσκάκη που ήταν το άντρο του.
Ο Αργεντινός έκανε εξαιρετικές χρονιές στον Ολυμπιακό με ουσία και στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατάφερε σε 60 συμμετοχές να πετύχει 19 γκολ, ενώ στην Ευρώπη είχε 5 γκολ σε 22 αγώνες.
Κατέκτησε το απόλυτο στα δύο πρώτα του χρόνια στον Ολυμπιακό, δύο νταμπλ δηλαδή, όμως πέρυσι στάθηκε άτυχος, καθώς το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα νεφρά όχι απλά τον άφησε νοκ άουτ στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά τον αναγκάζει να βάλει πρόωρο τέλος στη μεγάλη του καριέρα.
Ο «βράχος» του Θρύλου
Ο λόγος για τον Ολαφ Μέλμπεργκ, που ήρθε από τη Γιουβέντους για να αποτελέσει το «βράχο» της «ερυθρόλευκης» άμυνας, με τη διοίκηση της ομάδας να πετυχαίνει μεγάλη νίκη κόντρα στον ΠΑΟ που ήθελε τον Σουηδό άσο. Παρότι έπεσε στη χειρότερη χρονιά των Πειραιωτών τα τελευταία χρόνια, έδειξε την κλάση του κάνοντας ουκ ολίγα εντυπωσιακά παιχνίδια.
πηγη: www.sentragoal.gr
Apisteuto......
ΑπάντησηΔιαγραφή