Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Υπόκλιση σε Ντούντα

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από 11 χρόνια, με τους άλλοτε παίκτες των «ερυθρόλευκων», Ντέιβιντ Ρίβερς, Τζόνι Ρότζερς και Νάσο Γαλακτερό να θυμούνται την πλήρως επιτυχημένη συνεργασία τους με τον «Ντούντα».

Οι τρεις παλαίμαχοι πλέον παίκτες, που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με τον 67χρονο Σέρβο τεχνικό στον Ολυμπιακό, μίλησαν στην εφημερίδα «Goal»:

Ρίβερς: «''Στρατηγός'' της... προπονητικής»

Ο άλλοτε Αμερικανός γκαρντ των Πειραιωτών, Ντέιβιντ Ρίβερς, τόνισε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι συνεργάστηκα με αρκετούς Γιουγκοσλάβους προπονητές, είτε πρώτους είτε βοηθούς, αλλά ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον κόουτς Ιβκοβιτς, με τον οποίο είχαμε καταπληκτική συνεργασία.

Πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος ξέρει το μπάσκετ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ο άνθρωπος ξέρει. Είναι πολύ δυνατός ως άνθρωπος και είναι δάσκαλος. Ακόμα και 75 ή 80 χρόνων να ήταν δεν θα είχε πρόβλημα. Η προπονητική έχει να κάνει με το μυαλό. Κι ο Ιβκοβιτς είναι ένας ''στρατηγός''.
Οι προπονητές καταστρώνουν το αγωνιστικό σχέδιο και οι παίκτες το εκτελούν. Ακόμα είναι 100% ικανός στο να φτιάξει ένα σωστό αγωνιστικό σχέδιο. Από κει και πέρα εξαρτάται από τους παίκτες αν θα το εκτελέσουν σωστά».

Ρότζερς: «Σοβαρότητα, πειθαρχία και... απαιτήσεις»

Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος Αμερικανός φόργουορντ, Τζόνι Ρότζερς, υπογράμμισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην είχαμε κερδίσει τίτλους μαζί, αλλά είχα περάσει δύο πολύ όμορφα χρόνια στον Ολυμπιακό με αυτόν στον πάγκο. Θυμάμαι πως είχε τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας. Εκανε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και φρόντιζε να έχει τον έλεγχο όλου του συνόλου. Επίσης, είχε μεγάλη ένταση στη δουλειά του και πολλή πειθαρχία».Συνεχίζοντας κλήθηκε να σχολιάσει την... αυστηρότητα του 67χρονου τεχνικού: «Αυστηρός δεν θα έλεγα ότι είναι η σωστή λέξη. Αυτό που ήθελε ήταν πειθαρχία και επίσης ήταν πολύ απαιτητικός. Οχι, απλά ήταν σοβαρός. Κάθε χρόνο έκανε χριστουγεννιάτικα πάρτι και πάντα νοιαζόταν για τις γυναίκες μας και τις οικογένειές μας.

Βέβαια, στο παρκέ ήταν διαφορετικός και αυτό ήταν λογικό. Ηθελε να παίρνει το καλύτερο από εμάς και όπως είπα ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι είχε να κάνει με την ομάδα».

-Είναι πρόβλημα η ηλικία του;
«Αν ένα πράγμα έχει ο Ιβκοβιτς, αυτό είναι ο σεβασμός απ’ όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ. Τον σέβονται γι’ αυτό που είναι και για το πώς δουλεύει. Δεν θα έχει πρόβλημα. Οι παίκτες θα κάνουν ό,τι τους ζητήσει. Ο Ντούντα είναι ηγέτης και θα τον ακολουθήσουν».

-Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα;
«Δεν νομίζω. Ακόμα και η ηλικία του, που κάποιοι μπορεί να τη θεωρούν, εγώ την αντιλαμβάνομαι ως πλεοκέκτημα. Για όλα αυτά που είπα, αλλά και γιατί έχει περισσότερη πείρα».

-Είναι αυτό που χρειάζεται ο Ολυμπιακός;
«Εχει πολύ δύσκολη δουλειά. Πρέπει να είναι καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Σίγουρα έχει πολύ δύσκολη δουλειά».

Γαλακτερός: «Ομηρικοί... αγώνες»

Ο άλλοτε διεθνής φόργουορντ των «ερυθρόλευκων», Νάσος Γαλακτερός, σημείωσε αρχικά για τον «Ντούντα»: «Εχω μόνο καλά λόγια να πω για τον Ντούντα. Εδινε μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και πάνω απ’ όλα ήταν σαφής για ό,τι συνέβαινε. Χάναμε ένα ματς αλλά ακόμα και πάνω στα νεύρα μέσα στα αποδυτήρια σου εξηγούσε τους λόγους που χάσαμε. Είχες αμέσως μια εικόνα του ματς, δεν χρειαζόταν πάει σπίτι του να μελετήσει τι είχε συμβεί».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πλεονέκτημά του: «Τα τελευταία 30 χρόνια είναι προπονητής κορυφαίου επιπέδου κι έχει αμέτρητες επιτυχίες, απλά δεν τον θεωρώ σωτήρα. Πιστεύω πως κι ο Γιαννάκης έκανε πολύ καλή δουλειά. Οσα χρήματα κι αν πέσουν, χρειάζεται χρόνος για να έρθουν επιτυχίες».

Κλείνοντας, κλήθηκε να σχολιάσει την ανάγκη άμεσων αποτελεσμάτων, μέσω... Ίβκοβιτς: «Δεν πρέπει να υπάρχει πίεση χρόνου. Τώρα μιλάμε για αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού, αλλά όλοι θυμόμαστε πόσα χρόνια είχε να κάνει επιτυχία. Θα 'χει, πάντως, ενδιαφέρον η κόντρα του με τον Ομπράντοβιτς. Θα δούμε φιλικούς ομηρικούς αγώνες και δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου