Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Εννέα χρόνια μετά, δεν ξεχνώ!

Σαν σήμερα (21/3), πριν εννέα χρόνια, σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό, ένα αξέχαστο γλέντι στο εξοχικό της Λεωφόρου.

Το να ανασύρεις στιγμές-ορόσημο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, είναι κάτι ανάλογο με το να κοιτάς φωτογραφίες του παρελθόντος από το οικογενειακό άλμπουμ, όπου όλο και κάτι έχεις να σχολιάσεις και να θυμηθείς, για να γεμίσεις την καρδιά σου με νοσταλγία και χαρά.

Ο χώρος του αθλητισμού προσφέρει απλόχερα τέτοιες στιγμές και ειδικά αν η αναφορά γίνεται σε σημαντικά παιχνίδια ανάμεσα σε αιωνίους αντιπάλους που το μόνο που λατρεύουν, είναι το μισιούνται θανάσιμα, τότε η επέτειος ενός θριάμβου αποτελεί σημείο αναφοράς! Αν μάλιστα, την ίδια ακριβώς ημερομηνία, οι δυο αυτές ομάδες συγκρούονται και πάλι μεταξύ τους, τότε η επισήμανση του τι συνέβη τότε, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία. Που ξέρεις, πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται ευλαβικά, επομένως η άτιμη η μπαλίτσα μπορεί να παίξει περίεργα παιχνίδια και να δώσει την δυνατότητα για διπλή επέτειο. Σε μια τέτοια περίπτωση, προβλέπεται οι εφημερίες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να πάρουν "φωτιά".

Τα δεδομένα εναντίον του και χωρίς τον Τζόλε. Ε, και;

Σαν σήμερα (21/3), πριν ακριβώς εννέα χρόνια, σημειώθηκε μια από τις πιο μαγκιόρικες, σπουδαίες και αποστωμοτικές νίκες του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό και μάλιστα μέσα στην έδρα του, στο "σπίτι" του. Το Κύπελλο Ελλάδας βρισκόταν στην προημιτελική φάση, το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα (1-1 με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς και σουτ του Λυμπερόπουλου) στο ΟΑΚΑ έδινε προβάδισμα πρόκρισης στους πράσινους και οι ερυθρόλευκοι πήγαιναν στη Λεωφόρο δίχως τον "πολύ" Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Αν το σκεφτεί κανείς, κάπως έτσι είναι τα δεδομένα και στο σημερινό ντέρμπι πρωταθλήματος, αν και σίγουρα το ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν κατά πολύ ανώτερο του αντιπάλου σε σχέση με το τώρα. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, επομένως ας επικεντρωθούμε στο τότε. Επέτειος γαρ...

Αν κάποιος δέχεται ότι "κράτος που δεν θυμάται την ιστορία του, κινδυνεύει με αφανισμό", τότε θα πρέπει να κάνει αναγωγή και στην ομάδα της καρδιάς του, άρα επουδενί δεν πρέπει οι Παναθηναϊκοί να ξεχάσουν αυτή την στιγμή της ιστορίας τους. Και να το θέλουν όμως, δεν πρόκειται με τίποτα οι ερυθρόλευκοι να τους αφήσουν και θα τους την θυμίζουν στον αιώνα τον άπαντα! Έτσι, προς γνώση και συμμόρφωση...

Με 4.000 τρελαμένους στο πλάι του, ανελέητο σφυροκόπημα από την αρχή

Στα αμιγώς αγωνιστικά, οι Πειραιώτες του Τάκη Λεμονή είχαν περίπου 4.000 τρελαμένους στο πλευρό τους να κάνουν πάρτι στο πέταλο και τους αντιπάλους τους να χαζεύουν. Ε, απλά έπρεπε να "χορέψουν" στους ίδιους ρυθμούς και οι παίκτες προκειμένου να φύγουν θριαμβευτές από το "εξοχικό". Όπερ και εγένετο... Από το ξεκίνημα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, υπήρχε ένα ανελέητο σφυροκόπημα, που όμοιό του δεν είχαν ξαναζήσει οι πράσινοι, τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια. Από το πρώτο τέρμα με το εκπληκτικό τακουνάκι του Λουτσιάνο στον σκόρερ Αλεξανδρή ως το υπέροχο πλασέ με το μυτάκι του Τζιοβάνι, οι παίκτες του Στράτου Αποστολάκη ζούσαν ένα μαρτύριο και τα λεπτά περνούσαν αργά και σαδιστικά.

Η αρχή έγινε στο 6ο λεπτό, όταν ο Αλέκος πλάσαρε υπέροχα τον Αντώνη Νικοπολίδη (σόρρυ Αντώναρε...), για να ακολουθήσει τρία λεπτά μετά η φωτοβολίδα του Λουτσιάνο από τα 40 μέτρα, όταν η μπάλα καρφώθηκε στα δίχτυα του ΠΑΟ, αφού πρώτα χτύπησε και στο οριζόντιο δοκάρι. Η υπεράσπιση του 1-1 είχε πάει "περίπατο" και οι γηπεδούχοι έτρεχαν και δεν έφταναν. Το 0-3 από συγκυρίες δεν έγινε, αν και υπήρξαν οι προϋποθέσεις, για να έρθει στο 45' ο Κριστόφ Βαζέχα να κερδίσει πέναλτι από τον Ανατολάκη. Το κράτημα έγινε έξω από την περιοχή, ο Πολωνός "αποφάσισε" να πέσει μέσα και ο διαιτητής, Θανάσης Μπριάκος, υπέδειξε την άσπρη βούλα. Ο Λυμπερόπουλος νικήθηκε από τον Ελευθερόπουλο, αλλά στην επαναφορά έστειλε με αριστερό πλασέ από τη μικρή περιοχή την μπάλα στα δίχτυα.

Το ακατάλληλο σηματάκι και η πληρωμένη απάντηση

Είθισται, πριν καταλήξει κάποιος, να έχει μια τελευταία αναλαμπή! Κάτι τέτοιο ίσχυσε και σε εκείνο το παιχνίδι. Στην επανάληψη, ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε εντυπωσιακά με το πόδι το δυνατό σουτ του Βαζέχα, το 2-2 δεν έγινε και μετά άρχισε αυτό που συνήθως επιβάλλει ένα X πάνω δεξιά στην οθόνη των τηλεοράσεων... Δεν το είχε προβλέψει το συνδρομητικό, ώστε να βάλει το καθιερωμένο σποτάκι που ενημέρωνε τους γονείς για το πως μπορούν να κλειδώσουν τον αποκωδικοποιητή στα... ακατάλληλα θεάματα!

Αφού, λοιπόν, το 1-2 παρέμεινε, αποφάσισε ο Ολυμπιακός να ξανοιχτεί και πάλι, τελειώνοντας οριστικά το παιχνίδι. Πρώτα, ο Πατσατζόγλου κέρδισε πέναλτι σε μαρκάρισμα από πίσω και ο Γρηγόρης Γεωργάτος "ψάρεψε" το Νικοπολίδη (η μπάλα στο αριστερό γάμα, στα δεξιά ο Αντώνης), κάνοντας το 1-3. Μετά, ήρθε η πρώτη πληρωμένη απάντηση στο Νικόλα το Λυμπερόπουλο, ο οποίος στο γκολ της ισοφάρισης του πρώτου αγώνα, είχε δείξει την φανέλα του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ε, κάπως έτσι πανηγύρισε και ο τρελό-Γρηγόρης, έχοντας όμως σε παράταξη και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Ο Τζιοβάνι "ξέρανε" τους πάντες

"Καλά είναι...", θα σκέφτεται κάποιος. Το αίσθημα του ανικανοποίητου κυριαρχεί παραδοσιακά στον Ολυμπιακό, επομένως έπρεπε να υπάρξει και συνέχεια. Αφού πρώτα είχαμε το... μεζέ του πρώτου ημιχρόνου, ακολούθησε το "κυρίως πιάτο" και το μενού έπρεπε να κλείσει με "γλυκάκι". Το προσέφερε απλόχερα ο Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα, ο οποίος πήρε υπέροχη πάσα στον κενό χώρο από τον Ανδρέα Νινιάδη και με υπέροχο πλασέ με το αριστερό μυτάκι, πρόλαβε το Νικοπολίδη στην έξοδο και διαμόρφωσε το τελικό 1-4. Ο Βραζιλιάνος δεν χαμπάριασε και πανηγύρισε με τον γνωστό του τρόπο (γονάτισε και ευχαρίστησε τον Ύψιστο με τον δείκτη του χεριού) μπροστά από την "13", η οποία δεν είχε κουράγιο ούτε να αναφερθεί στο... γενεαλογικό δέντρο του βιρτουόζου ερυθρόλευκου άσου.

Αυτή η νίκη δεν συγκρίνεται με καμία και έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού. Ακολούθησε η Ριζούπολη, το 4-0 για τους 16 του Κυπέλλου το 2007, αλλά και πάλι εκείνο το 1-4 αποτελεί σημείο αναφοράς και μόνιμης... υπενθύμισης. Το "πάρτι" της 21ης Μαρτίου 2001 είναι ξεχωριστό, μοναδικό, ανεπανάληπτο και πάνω απ' όλα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Με τις υγείες σας..

To ανεπανάληπτο 1-4 της Λεωφόρου σε βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου